top of page
CLICK
CLICK
CLICK

Βασικοί Όροι: ηλεκτρομ­αγνητισμός, μαγνήτης, σιδηρομαγνητικά υλικά, μαγνητικοί πόλοι, έλξη, άπωση, πυξίδα, μαγνητική βελόνα, πηνίο, ηλεκτρομαγνήτης, δυναμό, γεννήτρια

Κεφάλαιο 1ο
ο μαγνήτης
CLICK
Κεφάλαιο 2ο
ο μαγνήτης προσανατολίζεται

Οι μαγνήτες περιβάλλονται από μαγνητικό πεδίο, όπως βλέπουμε στην παρακάτω εφαρμογή.
ΚΛΙΚ στην εικόνα και πατήστε Play για να δείτε πώς περιστρέφεται η μαγνητική βελόνα καθώς πλησιάζει τους διαφορετικούς πόλους του. Όπως θα δείτε, καθώς η μαγνητική βελόνα περιστρέφεται γύρω από τους πόλους του μαγνήτη, ο πόλος της  έλκεται από τον αντίθετο πόλο του μαγνήτη.

Οι μαγνήτες, όμως έλκονται ή απωθούνται, ανάλογα με το αν επιχειρήσουμε να ενώσουμε τους ίδιους ή τους αντίθετους πόλους. Όπως βλέπουμε στις παρακάτω δύο εφαρμογές, οι ομώνυμοι πόλοι των μαγνητών απωθούνται, ενώ οι ετερώνυμοι (διαφορετικοί, δηλ. αντίθετοι) πόλοι έλκονται.

CLICK
πηγή: Η Στ΄..... και ψηφιακά

Αν βάλουμε έναν ραβδόμορφο μαγνήτη κάτω από ένα τζάμι και πάνω σ' αυτό σκορπίσουμε ρινίσματα (πολύ μικρά κομματάκια) σιδήρου, τότε θα δούμε τα ρινίσματα να μαγνητίζονται, να έλκονται δηλαδή από το μαγνητικό πεδίο του μαγνήτη, ή -για να το πούμε αλλιώς- να προσανατολίζονται γύρω από τον μαγνήτη σε ορισμένη διάταξη, σύμφωνα με τις γραμμές του μαγνητικού του πεδίου.

Δείτε το στο  βίντεο!

Κεφάλαιο 3ο
Από τον ηλεκτρισμό στον μαγνητισμό!
Παίζουμε με τους μαγνήτες;
CLICK
Εφαρμογές των ηλεκτρομαγνητών!
CLICK
CLICK
CLICK
εφαρμογή: Γρηγόρης Ζερβός

Εντυπωσιακή εφαρμογή των ηλεκτρομαγνητών αποτελούν τα εναέρια τρένα. Τα τρένα αυτά δεν ακουμπούν στις ράγες. Τόσο στα τρένα όσο και στις ράγες είναι τοποθετημένοι ισχυροί ηλεκτρομαγνήτες. Τα τρένα αιωρούνται σε απόσταση ενός περίπου εκατοστού από τις ράγες λόγω της άπωσης των όμοιων μαγνητικών πόλων που υπάρχουν στο πάνω μέρος της τροχιάς και στο κάτω μέρος του τρένου. Το ταχύτερο εναέριο ηλεκτρομαγνητικό τρένο βρίσκεται στην Ιαπωνία. Χάρη στη μικρή τριβή μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα που ξεπερνά τα 550 χιλιόμετρα την ώρα.

Κεφάλαιο 4o
Από τον μαγνητισμό στον ηλεκτρισμό! Ηλεκτρογεννήτρια!
CLICK
Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από έναν μαγνήτη

Πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους μαγνήτες για να ανάψετε μια λάμπα.(πρέπει να ανοίξετε τη βρύση για να δουλέψει η γεννήτρια)

Εφαρμογές της ηλεκτρογεννήτριας

Στα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, ο μαγνήτης περιστρέφεται από έναν υδροστρόβιλο, ο οποίος κινείται με το νερό που πέφτει ορμητικά από καταρράκτη, φυσική ή τεχνητή λίμνη.

 

Οι εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας με την καύση των ορυκτών καύσιμων παράγουν θερμότητα για να ατμοποιήσουν το νερό. Ο ατμός περιστρέφει ένα στρόβιλο και αυτός μια γεννήτρια. Τα εργοστάσια αυτά παράγουν ρύπους οι οποίοι μπορούν να μολύνουν τον αέρα. Αυτά τα εργοστάσια λέγονται θερμοηλεκτρικά επειδή χρησιμοποιούν την ενέργεια θερμότητας για να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.

 

Στις ανεμογεννήτριες, ο μαγνήτης κινείται από την έλικα, η οποία κινείται λόγω του ανέμου.

 

 

Λειτουργία πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος

Το ταξίδι της ηλεκτρικής ενέργειας

bottom of page